Mulla on just paastolle laskeutuminen menossa, ja halusin jakaa omia kokemuksia ja ajatuksia edellisestä neljästä viiden päivän mehupaastosta. Juttua on kuitenkin sen verran paljon, että tästä postauksesta löytyy infoa siitä mikä mehupaasto on, miksi paastota ja miksi ei, sekä sen psyykkisestä ja fyysisestä puolesta. Huomiseksi tulee lisää käytännön juttuja; kuinka laskeutua paastolle, paaston ajasta ja mitä sen jälkeen. Ja vähän lisää sellasia vinkkejä, joita koen oppineeni aiemmista paastoista sekä henkilökohtaisia muita kokemuksia ja huomioita.
Tarkoitus oli aloittaa viiden päivän mehupaasto tiistaina, mutta aloitus siirtyy ensi viikon tiistaille. Ehkäpä tää siirtäminen korostaa postauksen sanomaa paastoamisen kokonaisvaltaisuudesta ja kuinka merkittävässä roolissa paastolle laskeutuminen ja sen jälkeen normaaliin syömiseen palaaminen on. Onkin sanottu, että kuka tahansa kykenee paastoamaan, mutta vain viisas osaa lopettaa sen oikein.
Syynä viikolla eteenpäin siirtämiselle on puhtaasti se, että ei ollut vielä tarpeeksi “laskeutunut” olo paastolle. Muutama lisäpäivä olisi ollut riittävästi, mutta viideksi päiväksi kiinteän ruoan pois jättäminen kannattaa ajoittaa kalenteriin oikein, ja sen takia homma siirtyi koko viikolla. Mistä oon tosi tyytyväinen, koska kokonainen ylimääränen viikko laskeutuen paastolle korostaa paaston vaikutusta merkittävästi.
Mikä on mehupaasto?
Paasto puhdistaa kehoa ja mieltä. Vaikutus perustuu erityisesti runsaaseen nestemäärään, joka huuhtelee tehokkaasti elimistöä. Mehupaaston jälkeinen olo on kirkas, kevyt ja todellakin puhdistunut.
En voi tarpeeksi korostaa, kuinka paasto on psyykkinen ja henkinen kokemus - ja koettelemus. Fyysisesti päivien (tai pidempienkin aikojen) paastoaminen on turvallista ja helposti mahdollista kenelle tahansa terveelle aikuiselle (poikkeuksena raskaus ja imetys, ja pitkäaikaissairausten ja lääkitysten kanssa omat seikkansa huomioiden, mutta näihin en lähde ottamaan kantaa omaa 1. tyypin diabetesta lukuunottamatta). Psyykkinen puoli onkin se haastavampi. Ja itse koen sen palkitsevimmaksi osaksi paastoa.
Kuten joogan fyysinen asanaharjoitus on osa joogan henkistä puolta, mehupaastolla kiinteän ruoan pois jättäminen on vain osa kokemusta, jolloin fyysisen kehon puhdistaminen puhdistaa henkistä puoltamme.
Mehupaasto on ihmeellinen kokemus - syömistä rakastavana olen hämmästynyt monesti kuinka vaivattomalta paastoaminen tuntuu. Vaivattomuus edellyttää kuitenkin huolellista paastolle laskeutumista. Aiemmista paastoistani kaksi on tuntunut iiseiltä, ja kahden aikana puolestaan mieli on jatkuvasti halunnut ruokaa, ja kysynyt miksi ryhdyinkään tähän.
Paasto elimistölle
Mehupaasto vaikuttaa etenkin veren rasva-arvoihin, antaa suolistobakteereille tilaisuuden uudistua ja suoliston levätä sekä ärsyyntyneiden limakalvojen tervehtyä.
Kolmannen paastopäivän jälkeen elimistö alkaa polttamaan rasvavarastoja energiaksi, ja ketoottinen tila voimistuu. Tätä edeltävät päivät on yleensä vaikeimmat. Parina ensimmäisenä päivänä elimistö käyttää hiilareita ensisijaisena energian lähteenä, eli ekatkin päivät on helpompia kun jättää hiilarit vähälle paastolle laskeutuessa, ja nopeat hiilarit kokonaan pois.
Kolmannen päivän jälkeen mieli ja keho hidastuu. Ruoansulatuksen lepotila tuo rauhallisen ja kevyen olon. Vapaiden rasvahappojen pitoisuus veressä kasvaa, kun maksa ja lihakset alkaa hapettaa rasvoja energiakseen. Rasvakudos on ihmisen merkittävin energiavarasto, ja normaalipainoisellakin riittäisi energiaksi useiksi kymmeniksi päiviksi.
En ole paastonnut viittä päivää pidempää, mutta tällä kertaa katson fiiliksen mukaan jatkanko paastoa seitsemänpäiväiseksi. Viidennen päivän jälkeen kehon puhdistuminen vauhdittuu. Paaston jatkaminen pidempään on keholle täysin mahdollista, ja mehupaastokonkarina äitini kerran lapsuudessani paastosikin yli kaksi kuukautta ongelmitta - kunnes iskä ja muut ilmoittivat, että nyt on korkea aika alkaa syömään jotakin.
Mitä mehupaastolla syödään (aka juodaan)?
Mehupaastolla jätetään kiinteä ravinto kokonaan pois, ja päivän aikana juodaan noin viisi “ateriaa”, jotka sisältää 100 % vihanneksista ja hedelmistä kylmäpuristettua mehua, kofeiinitonta yrttiteetä ja suolojen saamiseksi veteen keitettyjä kasvisliemikuutioita.
Käytän itse A. Vogelin 5 päivän paastopakettia, joka sisältää mehut ja kasvisliemikuutiot (+ selkeät ohjeet ja annosmäärät paastolle). Näiden lisäksi paketin mukana tulevaa Molkosan heravalmistetta sekä Cynara-uutetta otan aamulla vesilasiin sekoitettuna edistämään suoliston normaalia toimintaa ja hyvinvointia.
Oleellista puhdistavan paaston kannalta on se, että paaston aikana elimistön saama vähäinen ravinto on mahdollisimman vitamiinipitoista ja puhdasta, eikä sisällä lisäaineita, prosessoituja tuotteita tai stimulantteja, kuten kofeiinia tai päihteitä. Hyvä huomata, että yleisesti lääkkeet, esim. Burana mukaan lukien kuuluu tähän. Lääkitykset on tietenkin toinen juttu, enkä esimerkiksi itse 1. tyypin diabeetikkona tietenkään jätä insuliinia ottamatta.
Paastopaketin lisäksi ostan paastolle soveltuvia mehuja (mustikkamehu on suurinta herkkua paastolla). Muistaakseni viime paastoilla paastopaketin mehut ja kasvisliemikuutiot ei ole riittänyt viideksi päiväksi, eli mehujen lisäksi valikoin ruokakaupasta luomukasvisliemikuutioita.
Yksi olennaisimmista vinkeistäni paastolle on armollisuus, ja pieni rebeliys sääntöjen seuraamisessa. Vaikka paastopaketin menu kertoisi lounaan mehuannoksen olevan 2 dl porkkanamehua, saatan ottaa villisti lisäksi lasin mustikkamehua, jos keho ja mieli tuntuu tarvitsevan sitä. Tää on oleellista siksi, että paasto on mielekästä eikä tunnu itseään vastaan taistelulta, mutta koen sen myös lisäävän vaikutusta, koska paaston päätyttyäkin olo on kylläinen, ja syömisen pitäminen kevyenä on helpompaa.
Otan myös aamuisin shottilasillisen veteen sekoitettua suolaa sekä elektrolyyttijauhetta auttamaan nesteiden imeytymistä. Paaston aikana veden juomista tulee lisätä, ja koen tarvitsevani myös suoloja kasvisliemikuutioiden lisäksi. On hyvä tiedostaa, että paaston aikana veden juominen on runsaampaa,eikä ravinnosta (mehuista) saa suoloja, joita normaalisti syö ruoan mukana.
Viideksi päiväksi kiinteän ruoan pois jättäminen on sen verran radikaali juttu, ettei siihen kannata heittäytyä hätäisesti ilman fyysistä ja henkistä valmistautumista. Paastolle ei kannata väkisin ruveta, jos ei ole oikeasti motivoitunut siitä.
Miksi paastoan?
Yksinkertaisuudessaan vastaus siihen, miksi paastoan, on kehon ja mielen puhdistaminen ja rahoittaminen. Se antaa tilaa energialle virrata. Myöhäinen syksy on mun mielestä paras aika paastolle. Pimeys tuo fyysistä väsymystä, ja paaston tuomaa keveyttä ja energisyyttä kaivataan normaaliakin enemmän. Paaston aikana mieli rauhoittaa ja olo kevenee.
Mulle syksy on myös se aika vuodesta, kun fyysinen väsymys altistaa sokeriaddiktiolle, napostelulle ja muutenkin annoskokojen kasvamiselle. Mehupaasto laskeutumisineen ja tasaisesti normaaliin palaamisineen katkaisee tän kierteen, ja puhtaasti syöminen on iisiä jättää tavaksi talven tullessa. Insuliinitoleranssin laskiessa hedelmien ja marjojen maku korostuu, eikä teekkään mieli mässätä sokerilla.
Unenlaatu paranee, ja unentarve myös vähenee. Syödessämme paljon prosessoitua, hitaasti sulavaa tai hiilihydraattipitoista ruokaa yön aikana elimistö työskentelee kovasti näiden pilkkomiseksi ja sulattamiseksi. Kun ruoansulatus voikin ottaa rennommin, elimistöllemme on kevyempää palautua yön aikana.
Viiden päivän ajaksi karsin kalenterista pois lähes kaiken. Kalenterissa on vain “pakollisimmat” työt, eli joogatunnit, ja ajoitan paaston niin, että niitäkin on mahdollisimman vähän. Muun ajan meen flowlla. Jos tekee mieli maata äksänä sängyssä koko päivä, teen niin, jos tekee mieli mennä kävelemään metsään ja istumaan rantakalliolle koko päiväksi, teen niin, tai jos tekee mieli maalata taulu, maalaan. Annan aikaa normaalia enemmän meditoinnille, kevyelle asanaharjoitukselle, päiväkirjan kirjoittamiselle, ehkäpä varjotyöskentelylle, kotispahetkille, lukemiselle ja virkkaamiselle - kaikelle ihanalle.
Mehupaastosta kannattaa tehdä vähän omatoiminen retriittikokemus. Paastoaminen omasta valinnastamme, eli siitä kannattaa nauttia. Aika kannattakin käyttää “hyödyksi”, sillä monella meistä arki on yleensä jatkuvasti aikataulutettua ja kalenterin täyttämisestä on vaikea päästää irti.
Vaikka mehupaasto ei liity uskontoon, on erilainen paastoaminen vanha perinne lähes kaikissa maailmanuskonnoissa tai niiden historiassa, kuten ramadan tai ortodoksinen pääsiäistä edeltävä paasto. Uskonnollisia paastoja yhdistää niiden merkitys oman henkisen kasvun ja itsetutkiskelun aikana, sekä huonompiosaisten asemaan asettumisena. Vaikka näitä seikkoja ei erikseen mehupaastopaketeissa mainita, voi
näille antaa tilaa omalla paastollaan.
Paasto dieettinä
1 Paaston + sille laskeutumisen ja normaaliin syömiseen palaaminen saa kehon hehkumaan.
2 Ulkonäön ei tule olla motiivi paastolle, eikä tulisi olla muillekkaan dieeteille - motiivina kehon ja mielen terveys
ja hyvinvointi, mikä näkyy aina ulospäin.
Paasto tottakai laskee painoa. Mehuista saa päivässä energiaa noin 200-400 kcal, kun kevyttä työtä tekevän naisen päivätarve on noin 1800 kcal. Kun paastolle laskeutuu keventäen syömistä parin viikon ajan ja jättää kiinteän ruoan viideksi päiväksi kokonaan pois, tuntuu oma keho upealta, kevyeltä ja puhdistuneelta - tää tietenkin näkyy ulospäin. Kokonaisvaltainen puhdistava vaikutus näkyy niin iholla, hiuksissa kuin koko olemuksessa.
En tiedä kuinka sanoittaa tarpeeksi voimakkaasti, että ulkonäkö ei ole kuitenkaan syy paastota. Ensinnäkin monella dieetillä kuukaudessa painon saisi varmasti tippumaan paljon paremmin, koska paastolla aineenvaihdunta hidastuu. Mutta ulkonäkölähtöinen diettaaminen ja miksi sitä en suosittelisi kenellekkään on oma aiheensa, ja oletan sun olevan tietoinen näistä syistä.
Jos voidaan hetkeksi jättää sivuun epäterve dieettikulttuuri, totuus on se, että ylimääräinen paino on terveyshaitta. Ja tänä päivänä meillä länsimaissa annoskoot ja prosessoitujen ruokien määrä on usein liiallista. Se on addikoivaa. Esimerkiksi Ayurvedinen lääketiede neuvoo syömään ateroilla vatsan enintään 80 % täyteen, joka jättää tilaa ruoansulatuksen toiminnalle. Ja ruoan syöminen tasaisesti aterioilla ilman napostelua, joka antaa aikaa ja lepoa ruoansulatukselle.
Koen paaston yhdeksi merkittävimmistä jutuista tän kierteen katkaisemisen, ja sen takia paaston jälkeen on tärkeä palata kevyesti takaisin normaaliin syömiseen, jolloin annoskoot jää luontevasti sopivan kokoisiksi, ja addiktio nopeisiin hiilihydraatteihin ja eineksiin katkeaa.
Motiivi puhtaaseen ja kevyeen syömiseen on terveyden ylläpitäminen, ei ulkonäkö. Tasapainon löytämisen avain onkin motivaatio pitää kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolta, jolloin ei olekkaan tarvetta moittia itseään niinä hetkinä kun lautasella on jotakin epäterveellistä tai tarvittavaa suurempi annoskoko.
Комментарии